Wyrdwood Acres

2020 -  Pinoso -  Alacant

Fitxa Tècnica

  • Promotor: Privat
  • Projecta: Myriam Gutiérrez Gil de Muro y Joan Romero Clausell
  • Quantia subvenció: 20.000 €

Pla IRTA Obres

Projecte de sostenibilitat

Wyrdwood Acres

WYRDWOOD ACRES, és el projecte de vida sostenible d'una família anglesa que es trasllada al Pinós apostant por una vida més sostenible i ecològica a través dels Principis de Permacultura i l'Autosuficiència.

El projecte inicia amb l'autoconstrucció d'un HABITATGE i ALMACEN de PALLA. Es projecta des de l'entorn, utilitzant materials tradicionals i de proximitat, com la pedra per a la fonamentació ciclòpia, abundant al Pinós o tecnologies actualitzades com és l'ús combinat de fusta i bala de palla.

El disseny, neix del propi lloc inspirat en la flor de l'ametller. La geometria de la planta és pentagonal, la façana orgànica evitant oferir resistència al vent i les estàncies es distribueixen de manera radial al voltant d'un pati central, estratègia que respon a l'anàlisi de les condicions bioclimàtiques del lloc. Una aposta que intenta reduïr al màxim la petjada ecològica sota el consum energètic.

La construcció es realitzarà mitjançant autoconstrucció, implicant d'aquesta forma a tota la familia i servint d'exemple a joves generacions de l'ús de pràctiques sostenibles.

Veure galeria

Es projecta l'obra 100% de bioconstrucció, fonamentació ciclòpia amb pedra del lloc i espart, estructura de fusta de tala sostenible, façanes de bala de palla (CUT), aïllaments de suro o fibra de fusta en coberta,  revocos de fang i calç, pintures ecològiques de calç o argila, coberta verda, instal·lació elèctrica biocompatible, reciclat de residus orgànics, geometria sagrada i estudis previs de geobiologia per a la seva ubicació.

De moment no es disposa d'aigua, però sí d'un sistema de recollida d'aigua de pluja i filtrat i de reciclatge d'aigües grises i negres per a reg. L'energia per a les instal·lacions s'aconsegueix a través de fonts renovables com la captació solar fotovoltaica i solar tèrmica.

L'habitatge s'ha projectat des de les premisses del disseny bioclimàtic adaptat al clima mediterrani, orientant les ventilacions de nord a sud i els espais d'habitar al sud sud-est, ja que són les orientacions que millor es beneficien del clima. Però sobretot destaca l'ús de la coberta verda per la seva capacitat aïllant, afavorint el confort de manera sostenible.

El projecte de vida i manera d'habitar que aquesta família vol realitzar s'estén més enllà d'ells mateixos ja que utilitzen mitjans de difusió del seu aprenentatge i projecte i obren el seu espai a qui vulgui visitar-lo per a adquirir més consciència mediambiental. S'ha apostat per l'autoconstrucció de manera que la pròpia família promotora participi en tot el procés.

Conéixer altres casos de:

Unió Europea. Fons Europeu de Desenvolupament Regional