Habitatge tutelat entre mitjaneres

2020 -  Alacant -  Alacant

Fitxa Tècnica

  • Promotor: Privat
  • Promou: Asociación Padres Autismo Comunidad Valenciana
  • Projecta: Yolanda Alonso Sanz y equipo
  • Quantia subvenció: 42.037 €

Pla IRTA Obres

Projecte de sostenibilitat

Habitatge tutelat entre mitjaneres

El projecte tracta d'un habitatge unifamiliar entre mitjaneres adaptada als condicionants de nens/as amb autisme. Es reinterpreta l'habitatge unifamiliar del centre històric alacantí fent-la més accessible i sostenible. L'habitatge es planteja connectada a un pati posterior que aporta llum a l'interior i millora les condicions de la ventilació.  

Es destaca que l'edifici s'ha projectat amb una mirada molt sensible amb els seus futurs habitants, projectant espais adaptats i que compleixen amb totes les seves necessitats. Així tenen espais oberts que els permetin circulacions còmodes i un ambient molt agradable gràcies a la doble orientació del carrer i el pati. L'habitatge es desenvolupa en planta baixa per a la comoditat dels seus ocupants i en planta primera sol es projecta un espai diàfan per a magatzem o ampliació en el futur, sense ser necessari que ells pugin escales per a facilitar la mobilitat interior. 

El projecte afronta el repte de donar resposta a unes necessitats especials concretes podent tenir un gran impacte en com es pensa l'arquitectura que integri a totes les persones.

Veure galeria

El pati central  i les claraboies permeten un millor aprofitament de la ventilació creuada i captació solar, mantenint el confort tot l'any i reduint les despeses energètiques.

Es preveu la inundació del carrer elevant el forjat de planta baixa, considerant ja la resiliència a futur i les possibles pluges torrencials.

L'edifici íntegrament està pensat des de les condicions de els/as nens/as que ho habitaran. Amb colors que cridin la seva atenció, espais sense cantonades ni passadissos llargs on poguessin colpejar-se, amplis banys i habitacions per a la seva comoditat, espai lliure en primera planta per a taller o ampliació de l'edifici, etc. Entre les mesures preses per a la cura i protecció de els/as nens/as estan els mobles ancorats a sòl i parets, finestres més altes i amb tancaments de seguretat, reixes per a evitar que passin a les escales o que hi hagi caidas i altres mesures de seguretat. A més, compten amb un pati exterior que els connecta amb l'entorn directament fent més fàcil l'accés a l'habitatge i en el qual es realitzaran tallers ocupacionals.

L'Associació Pares Autisme porta molt temps treballant en la integració d'aquests/as nens/as i en la seva millor qualitat de vida. Es preveuen tallers i manualitats que després podran vendre afavorint la integració, a més d'una gran feina de conscienciació. Aquest projecte posa en valor la necessitat de projectar espais adaptats de qualitat per a la millor inclusió social de les persones amb necessitats especials.

Conéixer altres casos de:

Unió Europea. Fons Europeu de Desenvolupament Regional