Transformació Plaza Pajares

2020 -  Argelita -  Castelló

Fitxa Tècnica

  • Promotor: Públic
  • Promou: Ajuntament de Argelita
  • Projecta: Sara Traver Traver
  • Quantia subvenció: 39.900 €

Pla IRTA Obres

Projecte de sostenibilitat

Más información sobre este proyecto

Transformació Plaza Pajares

El projecte tracta de regenerar la zona de la plaça municipal en un estat de conservació deficient mitjançant el seu condicionament, al mateix temps que se li dona una nova funcionalitat. L'espai es troba en un punt central d'Argeleta, i actua com a nexe d'unió de diversos recorreguts, al mateix temps que els organitza.

Es pretén consolidar la població en municipis de l'interior on afecta la despoblació greument. Per a aquesta finalitat s'instal·larà equips tant per a gent gran com per als més petits que amb el seu ús activarà els sistemes de recollida i reaprofitament d'aigua i energia solar. Amb aquesta energia produïda pel funcionament de l'espai quan aquest sigui utilitzat farà funcionar el mecanisme d'una font amb diversos dolls d'aigua que expressen la vida del poble que no ha perdut els seus habitants. La idea és crear un espai de trobada autosuficient que serveixi com a exemple d'actuació sostenible en l'espai públic. 

Es proposa retirar l'actual pavimentació i després d'un estudi topogràfic anivellar la plaça i realitzar una nova pavimentació amb materials més sensibles amb el mitjà i les persones.

Veure galeria

Es col·loquen com a paviment unes llambordes sobre llit de sorra que absorbeixen gasos contaminants de l'atmosfera. Els materials usats són naturals i de proximitat com la pedra de les graderies que s'ha extret d'una pedrera pròxima al municipi.

Es recull i filtra l'aigua de pluja de manera que serveixi per al reg de la vegetació de la plaça i per a fer funcionar una font d'esbarjo.  Es disposen uns jocs per a persones majors i nens/as que faran al seu torn que funcioni la font quan siguin utilitzats i estigui sense funcionar quan no hi hagi ningú. A més, es comptarà amb una instal·lació fotovoltaica que suplirà la resta de la demanda energètica.

La vegetació que es disposa és suficient per a ajudar a netejar i regenerar l'aire, a més de crear espai d'ombra i un ambient més agradable que la plaça dura anterior. El paviment que absorbeix gasos contaminants també millora l'ambient de l'espai.

Es plantegen diversos jocs i activitats que engloben diferents edats el que fa de la plaça un espai inclusiu que fomenta l'ús compartit entre la infància i la tercera edat. A més, s'ha plantejat la il·luminació des de la perspectiva de gènere pensant a il·luminar bé tots els espais per a major seguretat.

Unió Europea. Fons Europeu de Desenvolupament Regional