Ves enrere La Generalitat reivindica el potencial del sistema BIM com a oportunitat cap a una competitivitat verda

La Generalitat reivindica el potencial del sistema BIM com a oportunitat cap a una competitivitat verda

14/11/22

El vicepresident segon, Héctor Illueca, i el conseller d'Hisenda, Arcadi España, clausuren una jornada sobre edificació posant l'accent en els seus beneficis medioambientals i econòmics

Fuente: https://www.elperiodic.com/generalitat-reivindica-potencial-sistema-como-oportunidad-hacia-competitividad-verde_862180



 

La Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica i la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic han organitzat una jornada que reuneix a tot el sector de l'edificació per a impulsar de manera col·lectiva una estratègia consensuada que promoga la seua digitalització i la incorporació dels sistemes de treball basats en Building Information Modelling (BIM).

El vicepresident segon, Héctor Illueca, ha destacat el potencial d'aquesta trobada com a espai d'intercanvi d'experiències que permeten avançar cap a la sostenibilitat, potenciar la competitivitat verda del sector i millorar l'eficiència en la gestió del parc públic.

També ha ressaltat la necessitat d'impulsar “el treball en comú per a aconseguir innovar en benefici del conjunt de la societat”. I per a això “cal substituir la idea de competir per la de col·laborar, avançar en un terreny com és l'habitatge i la construcció i fer-lo de manera que genere beneficis socials i mediambientals”.

De la mateixa manera, ha incidit en l'impuls que des de la Vicepresidència Segona es vol donar a la implantació d'aquesta metodologia en la Comunitat ja que està demostrat els beneficis que reporta en termes de sostenibilitat, agilitació de processos i millora de la competitivitat del sector.

Per part seua, el conseller d'Hisenda, Arcadi España, ha remarcat que el “progressiu” establiment de la metodologia BIM en la gestió del parc immobiliari públic de la Generalitat “s'ha revelat com una eina imprescindible en el procés de digitalització que permet avançar en una major sostenibilitat de l'Administració”.

Així, el modelaje BIM, que proporciona informació detallada dels edificis, “facilitarà una gestió immobiliària més eficient, tant en la fase de construcció com en el manteniment, conservació o explotació”, ha afirmat el titular d'Hisenda.

La secretària autonòmica d'Arquitectura Bioclimàtica i Sostenibilitat Energètica, Laura Soto, ha sigut l'encarregada d'inaugurar la jornada BIM, Digitalització per a la competitivitat’, seleccionada com a esdeveniment paral·lel en el marc de la commemoració de la Setmana Europea de les Regions 2022.

La jornada ha estat dividida en taules debat on s'ha reflexionat sobre els processos d'implementació BIM. Destaca la participació de reconeguts experts com David Barco o del Ministeri de Transports Mobilitat i Agenda Urbana per a conèixer la labor de la Comissió Interministerial BIM.

L'acte també ha comptat amb un fòrum de casos d'èxit de la mà del sector privat representat per diverses baules del procés de construcció i gestió, des del disseny a l'explotació de bessons digitals.

A més, s'ha comptat amb una taula redona en la qual han intervingut la directora general d'Innovació Ecològica en la Construcció, Nuria Matarredona; la directora general de Patrimoni i Sector Públic, Isabel Castelló; el degà de COACV, Luis Sendra; el president del Consell Autonòmic de AATIE, Vicente Terol; el president de FEVEC, Francisco Zamora; el president de FECOVAL, Jose Luis Santa Isabel; la vocal del COICV, Eva Marco; i la responsable de la Junta Superior de Contractació de la Generalitat, Margarita Vento.


 

Comissió Interdepartamental 

Durant la jornada també s'ha donat a conèixer la creació d'una Comissió Interdepartamental d'Innovació en l'Edificació que en breu serà aprovada pel Consell. Un fòrum inspirat en la necessària col·laboració, cooperació i diàleg que facilite, respectant les competències atribuïdes a cada conselleria implicada en matèria d'edificació.

Nuria Matarredona ha incidit en l'oportunitat de competitivitat verda que aquesta digitalització brinda al sector. A continuació, junt Isabel Castelló, la directora de l'Institut Valencià de l'Edificació, Begoña Serrano, i el president de Building Smart, Sergio Muñoz, ha presentat les principals conclusions del diagnòstic col·laboratiu que s'ha realitzat durant els passats mesos i en el qual han participat més d'un centenar de funcionaris de la Generalitat i nombrosos professionals del sector i que serà el germen per a la futura estratègia.

Entre les principals qüestions s'assenyala la percepció d'aquest repte com una gran oportunitat per a millorar la qualitat de l'arquitectura promoguda per les administracions públiques i una clara voluntat de contribuir a aquesta transició apostant per programes de capacitació específica per a poder afrontar-ho amb èxit.

Isabel Castelló ha destacat que “aquest tipus d'entorns col·laboratius suposen la millora de la resposta mediambiental de les edificacions que permeten un ús més racional de recursos, interconnectant agents i facilitant la gestió de l'immoble durant el seu cicle de vida”.

Aquesta jornada s'emmarca dins d'una sèrie d'iniciatives i trobades que s'impulsen des de la Generalitat per a acompanyar al sector en aquesta imprescindible transició cap a la seua digitalització. Des de 2021 la Generalitat col·labora amb els col·legis professionals de la Comunitat Valenciana a través de la formació bonificada amb més 350.000 euros invertits i de la qual ja s'han beneficiat més de 1.500 tècnics. Pròximament s'estendrà a nous col·lectius per a facilitar la capacitació dels professionals del sector en aquest revolucionari entorn.

En la jornada també han sigut presents la secretària autonòmica de Model Econòmic i Finançament, María José Mira; el sotssecretari d'Agricultura, Juan Vicente Santos; i el president de la Federació Valenciana d'Empresaris de la Construcció, Francisco Zamora.
 

Ver galería