Vicepresidència Primera i Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda
La Generalitat presenta el Pla Astrea de finançament bonificat a personal treballador autònom i pimes per a la transformació sostenible d’espais de treball - MIRA
Ves enrere La Generalitat presenta el Pla Astrea de finançament bonificat a personal treballador autònom i pimes per a la transformació sostenible d’espais de treball
La Generalitat presenta el Pla Astrea de finançament bonificat a personal treballador autònom i pimes per a la transformació sostenible d’espais de treball
15/12/22- El vicepresident segon advoca per “potenciar noves formes de finançament verd que avancen cap a la sostenibilitat sense deixar arrere ningú”
- El director de l’IVF insisteix que “ajudarem a finançar obres en oficines i espais de treball per a fer-los més confortables i sostenibles amb préstecs bonificats”
El vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, i el director de l’Institut Valencià de Finances, dependent de la Conselleria d’Hisenda, Manuel Illueca, han presentat el Pla Astrea, un programa de finançament bonificat per a la transformació sostenible d’espais de treball.
El pla naix amb la intenció d’incloure les micropimes i els autònoms en la renovació sostenible d’espais de treball fomentant tècniques com la hipocarbonització de l’entorn construït i la necessària transformació dels llocs que habiten en arquitectures que promoguen la igualtat i el benestar.
Un pla que s’emmarca en la línia de crèdit bonificada Reactiva IVF de l’Institut Valencià de Finances, que ofereix als professionals interessats préstecs que incorporen un tram no reembossable (TNR) o ajuda directa, que en pot assolir el 10 % del valor nominal i amb un màxim de 25.000 euros.
El vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica ha assegurat que el Pla Astrea “potencia noves formes de finançament verd que avancen cap a la sostenibilitat sense deixar arrere ningú”, fent referència a personal treballador autònom i les petites i mitjanes empreses que formen el gruix de l’economia valenciana.
Héctor Illueca ha declarat que la crisi sanitària ha obligat a reflexionar i repensar els espais de treball i dels habitatges. Per això, “volem incentivar reformes amb un disseny inclusiu d’espais, que aposten per la qualitat dels materials, el benestar dels usuaris, l’ús de productes sostenibles en la construcció, l’eficiència energètica i la gestió eficaç de l’aigua i els residus, tenint en compte que consumeixen aproximadament el 13 % de la demanda energètica del país”.
Per la seua banda, el director de l’Institut Valencià de Finances ha apuntat que des de la Generalitat “som cada vegada més conscients dels problemes econòmics que tenen en l’actualitat moltes petites i mitjanes empreses, la qual cosa provoca que siguen poques entitats les que emprenen actualment actuacions de transformació sostenible en els respectius espais de treball”.
Així, ha valorat “l’esforç conjunt dels departaments d’Habitatge i d’Hisenda per a oferir, a través de la línia Reactiva, préstecs bonificats amb tipus d’interés reduït de l’1,5 % i trams no reembossables per a aquelles entitats que vulguen augmentar l’eficiència energètica de les seues oficines, i amb condicions especials per a aquells situats en municipis en risc de despoblament, que veuran reduït el tipus d’interés al 0 %”.
“El nostre objectiu és garantir que totes aquelles microempreses i persones autònomes responsables energèticament, i compromeses amb la sostenibilitat, tenen els recursos disponibles al seu abast”.
Actuacions finançades
Les mesures de sostenibilitat que s’han d’incorporar en les obres dels espais per als quals se sol·licita finançament es refereixen a actuacions encaminades a fomentar el disseny inclusiu; millorar la qualitat, el confort i el benestar de l’estança; fer servir usos sostenibles; valorar i separar la gestió dels residus, i estalviar aigua i energia.
Els pressupostos de la Vicepresidència Segona per a 2023 preveuen 200.000 euros per a finançar els trams no reembossables o les ajudes directes que inclouran els préstecs aprovats en el marc del Pla Astrea. Es tracta d’una assignació nominativa en l’Institut Valencià de Finances (IVF) per a contribuir a la bonificació d’interés per al finançament de préstecs per a autònoms i microempreses, a fi de generar un producte financer destinat a incentivar la transformació/adaptació d’espais amb criteris de sostenibilitat.
Una altra de les condicions per a optar a aquestes ajudes és l’elaboració d’una memòria d’actuacions, que ha de plantejar un enfocament d’intervenció sostenible que garantisca una millora de les condicions de l’espai. Almenys s’hauran de complir cinc de les mesures proposades en el Set, que es poden consultar en el web de la Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica. Una vegada finalitzades les obres, el beneficiari remetrà a l’IVF un informe de justificació d’actuacions executades.
Participants
En la presentació del pla també han participat la secretària autonòmica d’Arquitectura Bioclimàtica, Laura Soto, i la directora general d’Innovació en la Construcció, Nuria Matarredona.
A continuació, el director de la Càtedra d’Arquitectura Sostenible de la Universitat d’Alacant, Antonio Macià, ha oferit la conferència Transformar el meu lloc de treball en verd. Seguidament, per part de l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana, Pepe Cosín ha centrat la seua exposició en Una reforma sostenible.
Finalment, la directora de l’Institut Valencià de l’Edificació (IVE), Begoña Serrano, ha explicat la Guia de disseny d’oficines amb distintiu benestar en espais sostenibles (BES), una eina promoguda per la Direcció General de Qualitat, Rehabilitació i Eficiència Energètica en col·laboració amb l’IVE.