Vicepresidencia Primera y Conselleria de Servicios Sociales, Igualdad y Vivienda
La Conselleria de Vivienda subvenciona 55 proyectos para promocionar la arquitectura sostenible e innovadora a través del Plan Irta - MIRA
Atrás La Conselleria de Vivienda subvenciona 55 proyectos para promocionar la arquitectura sostenible e innovadora a través del Plan Irta
La Conselleria de Vivienda subvenciona 55 proyectos para promocionar la arquitectura sostenible e innovadora a través del Plan Irta
23/11/22Es presenta la plataforma MIRA, un repositori de bones pràctiques que aposta per la replicabilitat dels projectes
La Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica publica en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) la resolució de les ajudes del Pla Irta (impuls a la innovació i la investigació aplicada per a la transició ecològica en l’arquitectura), que subvencionarà un total de 55 actuacions que fomenten la sostenibilitat mediambiental, social i econòmica en l’arquitectura.
En el marc de la convocatòria per a 2022, impulsada des de la Direcció General d’Innovació Ecològica en la Construcció, s’han concedit un total d’1.040.895,06 euros. Les actuacions que se subvencionaran corresponen a les tres línies que preveu el pla d’ajudes. Per a la redacció de projectes arquitectònics es cofinançaran un total de 28 propostes, 21 obres i 6 iniciatives d’investigació aplicada.
Entre les actuacions seleccionades un 65 % corresponen a la província de València, un 15 % a la província de Castelló i un 20 % a la d’Alacant. Quant a les actuacions d’iniciativa privada, cal destacar projectes com ara un establiment hoteler amb certificació Passivhaus, l’ecorehabilitació d’un teatre, un glamping ecològic o habitatges que incorporen materials de bioconstrucció.
Sobre els d’iniciativa pública, destaquen els projectes de diversos ajuntaments com ara la rehabilitació d’una antiga cooperativa de consum i la nova escola de música de l’Ajuntament de Camporrobles; la recuperació de les barraques agràries de Titaguas; la rehabilitació de la casa d’Enric Valor de Castalla o la reurbanització sostenible de la plaça Constitució de Moncofa, i diversos projectes de recuperació d’espais públics amb criteris de sostenibilitat mediambiental. També cal assenyalar dues cooperatives d’habitatge, així com quatre universitats públiques.
El Pla Irta és una línia de subvencions promoguda per la Generalitat i pionera a Espanya, destinada a promocionar l’arquitectura innovadora i sostenible. La quantia de les ajudes pot assolir des del 50 % fins al 95 % del pressupost total de l’actuació i els beneficiaris poden ser tant de naturalesa pública com privada.
El vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, ha destacat el paper exemplaritzant de les administracions municipals beneficiàries del Pla Irta i l’aposta que fan per una arquitectura responsable. “Amb aquesta convocatòria són ja més de 150 les iniciatives finançades que marquen un canvi de tendència cap a una arquitectura respectuosa amb el medi ambient i les persones”, assenyala el vicepresident.
Així mateix, la directora general d’Innovació Ecològica en la Construcció, Nuria Matarredona ha destacat el bon funcionament d’aquest pla d’ajudes que en la passada edició es va completar amb una tercera línia destinada a la investigació aplicada i el desenvolupament de producte.
“Tot això ha permés impulsar innovacions en l’àmbit de façanes ventilades amb ceràmica, banys industrialitzats, mòduls prefabricats de fusta i palla, així com el desenvolupament de nous biomaterials de construcció orientats a la captació massiva de diòxid de carboni”, segons Matarredona.
Per tot això, “Irta és un exemple de l’aposta per la Comissió Europea i la Nova Bauhaus per una arquitectura sostenible, inclusiva i bella”, ha afirmat Nuria Matarredona.
Des que va arrancar en 2020, amb Irta s’han finalitzat iniciatives com el col·legi Imagine Montessori o la seu de l’agrupació musical de Quart de Poblet, i finalitzar projectes com la rehabilitació de la plaça d’Argelita.
Plataforma MIRA
La Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica també ha donat a conéixer la posada en marxa de la plataforma MIRA, un repositori de bones pràctiques on es puguen consultar tots i cadascun dels projectes Irta, per a donar a conéixer el seu potencial exemplaritzant i impulsar-ne la replicabilitat. Segons assenyala la directora general d’Innovació Ecològica en la Construcció, “és imprescindible proveir el sector de referents que puguen orientar cap a la sostenibilitat les iniciatives que es pretén posar en marxa”.
A més, Nuria Matarredona ha indicat que, a través de la plataforma, també es pot comprovar l’heterogeneïtat d’iniciatives que es presenten, cosa que demostra que “hi ha una sensibilitat creixent per desenvolupar projectes sostenibles i innovadors que vagen més enllà de les intervencions clàssiques, i el paper de l’Administració pública és fonamental en aquest camí”.