Projecte Asertos 2.0

2022 -  Alacant -  Alacant

Fitxa Tècnica

  • Promotor: Públic
  • Promou: Universitat d'Alacant
  • Projecta: Carlos Álvarez-Dardet Díaz, Antonio José Tenza Abril, Daniel Millor Vela
  • Quantia subvenció: 50.000 €
  • PEM: 50.000 €

Pla IRTA Investigació

Projecte de sostenibilitat

Projecte Asertos 2.0

Després de l'experiència d'investigació-acció participativa duta a terme en 2021 gràcies al finançament del Pla IRTA per a la cerca de solucions tècniques i estratègiques que impulsen la regeneració integral del Barri Vulnerat del Cementeri d'Alacant. Des de la Universitat d'Alacant, proposem una nova col·laboració amb la comunitat i les associacions que treballen en el territori, per a continuar l'experimentació amb materials de construcció locals, recuperats o reciclats, incloent-hi la dimensió energètica i alimentant un procés de desenvolupament comunitari basat en actius. L'objectiu és alimentar un Banc de Recursos locals, materials i immaterials, que milloren la salut i benestar de les persones residents a través de la transformació participativa de l'entorn.

Partirem d'una comprensió del territori gràcies a la participació comunitària; posarem en pràctica solucions experimentals a través de la formació en disseny i construcció amb recursos de proximitat; i compartirem els aprenentatges a través d'obres participatives. La iniciativa es recolza en el projecte Asertos per a la regeneració participativa del Barri Cementeri, zona degradada en la perifèria d'Alacant en la qual resideixen 200 famílies gitanes, paies i magrebines. Fent visibles i connectant els recursos físics i humans existents, generem un catàleg que servisca a la transformació del territori. El projecte es basa en la col·laboració (pactes entre ciutadania i administracions per a la regeneració dels béns comuns urbans); la confiança (central en les relacions i condició per a una col·laboració efectiva); i la inclusió (permetre que tota persona interessada puga participar en el procés).

Veure galeria

Mitjançant el Banc de Materials de Construcció, promoure un procés optimitzat de recuperació de materials de construcció de segona mà, descatalogats o rebutjats, així com de tècniques tradicionals en desús amb matèries primeres locals, per a la rehabilitació de la zona.

Mitjançant la col·laboració amb el laboratori de materials de la Universitat d'Alacant, posar en pràctica i experimentar a través de la filosofia de reduir, reutilitzar i reciclar, experimentant solucions possibles per a utilitzar materials locals i naturals de manera eficient en el disseny i la construcció: terra, algeps, calç, canya, tant com materials recuperats de les ferrovelleres. 

Mitjançant un treball en xarxa amb diverses entitats amb un interés comú pel desenvolupament sostenible, tant social com ambiental. Particularment podem esmentar:
- la FUNDACIÓ REHABITAR. A través d'iniciatives i activitats contribueixen al manteniment i adequació del patrimoni construït en terra i la creació d'ocupació. Gràcies als seus coneixements sobre tècniques tradicionals amb terra i calç, s'elaborarà un esdeveniment d'obra participativa especialitzat en revocos naturals, entre els quals s'utilitzaren mescla de terra, argila, calç i pintures amb la finalitat de generar una estètica personalitzada en el barri en la qual el veïnat decidisca i forme part del procés d'acabat del seu propi habitatge.
- MIKROKOOPERATIBA AGOTZENEA. Centre educatiu per al foment de l'aprofitament sostenible dels recursos naturals a Navarra. Realitzen formacions en bioconstrucció entre elles, revestiments naturals, murs de palla i fusteria. La participació de la cooperativa consistirà en una Escola Taller en la qual dur a terme un espai de jocs infantil mitjançant tècniques tradicionals de fusteria en una zona degradada del barri amb falta d'enllumenat, mobiliari públic, paviment adaptat i la recurrent acumulació d'abocaments il·legals, que suposen un risc per a els/as xiquets/as que utilitzen l'espai.
- LIGHT FOR HUMANITY. Impulsa projectes d'energia solar solidaris en comunitats locals i les acompanyen en el seu camí cap a la sobirania energètica. Per a superar les barreres en l'accés a l'energia solar han desenvolupat una triple solució que combina la tecnologia sostenible, la formació ciutadana i el finançament col·lectiu. La seua missió és eliminar les barreres tecnològiques, econòmiques i educatives per a l'accés universal a una energia sostenible i inclusiva dins de les comunitats locals. 
- DOBLE13. Cooperativa desenvolupant projectes creatius per a transformar, regenerar i humanitzar espais a través de la pintura mural i les arts. El seu equip treballa des de 2013 per a fer eco i donar visibilitat a problemàtiques socials i mediambientals, fomentant valors positius en connexió amb la seua visió i manera d'entendre el món.

El projecte Asertos, promou des de 2017, de la mà d'Arquitectures Sense Fronteres, l'Associació Quatorze i G.R.A.M.A una regeneració participativa de la zona, posant en mans del veïnat la transformació del seu entorn a través de la millora de l'habitatge i la creació d'espais comuns. La governança s'estructura a través d'un grup motor, compost per habitants de la zona i tècnics experts multidisciplinaris en arquitectura, urbanisme, bioconstrucció, salut pública, sociologia i antropologia. Des d'aquest enfocament es pretén superar la dinàmica habitual, centrada en una caracterització del Barri a través dels seus dèficits i mancances, potenciant, d'aquesta manera, un procés actiu, afirmatiu i propositiu.
Els intercanvis informals suposen una dinàmica de formació o ensenyament orientat a l'acció, un concepte didàctic que convida a l'aprenent a accedir a la teoria a través de la pràctica "Aprendre fent". Així, es comparteix el coneixement tècnic deixant una autonomia progressiva a mesura que el participant adquireix
competències.

A través del Banc de Materials, es desenvolupa un treball de recuperació de materials de construcció de segona mà, descatalogats o rebutjats, així com tècniques tradicionals en desús amb matèries primeres locals, en paral·lel d'un procés de sensibilització i visibilització dels processos de reutilització, a nivell de de investigació així com la creació d'una xarxa de col·laboradors tant a nivell empresarial com de la institució pública, amb l'objectiu de desenvolupar una plataforma a nivell regional que permeta al cap d'un any, un model econòmic sostenible.
El projecte ASERTOS desenvolupat des de fa 4 anys a Alacant, es troba hui en una etapa de maduració, finançat gràcies a l'ONG Arquitectura Sense Fronteres que accedeix a subvencions de fons Next Generation, Participació, Salut Pública i a través de diferents conselleries. Sistema de cofinançament que assegura la sostenibilitat econòmica a llarg termini.

Unió Europea. Fons Europeu de Desenvolupament Regional