La Generalitat crea el primer prototip per a afegir espais exteriors als habitatges ja construïts - MIRA

Què és MIRA?

Què és MIRA?

Aquesta web repositori és un espai digital que naix amb una vocació de servir com a exemple i suport tècnic als projectistes, a les administracions i resta d'agents implicats en el sector de la construcció que busquen l'aplicació de mesures impulsant l'avanç cap a una edificació sostenible, amb especial atenció a l'ecoinnovació constructiva i a l'arquitectura ecològica resilient per a contribuir a un model energètic viable i a una economia baixa en carboni.

Projectes de sostenibilitat:

Coneix les mesures medi ambientals

Coneix les mesures mediambientals

La Guia Verda és una eina en continu creixement on s'exposa un llistat de mesures mediambientals, desenvolupades en format de fitxes, que poden aplicar-se als contractes de projectes i obres d'edificació, en funció de la mena d'edifici, la seua situació i altres característiques.

Informa't de les últimes novetats

Ves enrere La Generalitat crea el primer prototip per a afegir espais exteriors als habitatges ja construïts

La Generalitat crea el primer prototip per a afegir espais exteriors als habitatges ja construïts

  • El desenvolupament d’aquesta solució és fruit d’un procés de compra pública innovadora promogut per la Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
  • La iniciativa es posarà a prova en un entorn real de rehabilitació d’habitatge públic

La Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, a través de la Direcció General d’Innovació Ecològica en la Construcció, ha creat el primer prototip que permetrà sumar espais exteriors a habitatges ja construïts.

Aquesta iniciativa és fruit d’un procés de compra pública innovadora promogut per la Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica i secundat per l’Agència Valenciana de la Innovació.


L’objectiu és generar una solució innovadora, sostenible i assequible a aquells habitatges existents que no tenen espai exterior propi i millorar les condicions d’habitabilitat i comportament climàtic de l’habitatge, per mitjà d’una intervenció de rehabilitació en la façana.

El vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, ha destacat “l’aposta per la rehabilitació d’habitatge amb criteris que posen en el centre les persones”. A més, ha assenyalat que es tracta d’“un sistema capaç d’escalar-se i replicar-se, l’evolució del qual està sent analitzada per a atendre les necessitats detectades”.

En aquest moment, la solució es troba en fase d’assaig i ha superat amb èxit la primera fase de desenvolupament, que s’ha materialitzat en un prototip a escala real que respon a les exigències de la convocatòria en matèria de sostenibilitat. S’ha utilitzat fusta tractada, així com materials de proximitat i de baix cost, al mateix temps que compleix els requisits tècnics i urbanístics.

La segona fase del projecte consistirà a ajustar i millorar qüestions com el confort i la sostenibilitat de la proposta, així com la universalitat de la solució i la reducció de costos per a assolir una solució assequible que s’assajarà en entorn real en un edifici d’habitatge públic de la Generalitat.

La proposta adjudicatària del contracte de compra d’innovació, integrada per la Universitat Politècnica de València junt amb l’estudi d’arquitectura Arqueha i l’empresa Ávita, proposa un sistema modular fabricat amb fusta tractada, materials de proximitat i baix cost que permet que els habitatges tinguen un espai exterior accessible, amb capacitat per a una taula i cadires. A més, seguint amb les directrius del procés, incorpora vegetació i ofereix mesures passives, com ara una millor regulació tèrmica, més aïllament i control solar.

Tal com ha explicat la directora general d’Innovació Ecològica en la Construcció, Nuria Matarredona, el propòsit “és afavorir la rehabilitació d’habitatge amb criteris de biohabitabilitat, apostant pel benestar i la salut. Per a fer-ho es posa en marxa aquest procés de col·laboració publicoprivada que acompanya el teixit innovador en la generació i la maduració d’una solució que permeta millorar les condicions d’habitabilitat i comportament climàtic de l’habitatge existent”.

Per la seua banda, la secretària autonòmica d’Arquitectura Bioclimàtica i Sostenibilitat Energètica, Laura Soto, ha recordat que el projecte “s’emmarca després del pas de la pandèmia i un confinament que va evidenciar la necessitat de buscar solucions innovadores que facen els nostres habitatges més resilients i milloren el nostre benestar”.

Característiques del prototip

L’espai que es genera a través d’aquest prototip és completament modular i permet que els habitatges disposen d’un espai exterior totalment habitable i adaptat per a ser accessible, de manera que dota l’habitatge d’un “espai d’estar” a l’exterior.

A més, una vegada incorporat a l’habitatge, en pot millorar de manera passiva el control climàtic, perquè millora la regulació tèrmica entre l’interior i l’exterior i, així mateix, pot afavorir un aïllament més gran i control solar, perquè admet l’ús de vegetació, amb tots els beneficis de renaturalització que això comporta.